Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók - Paperfox - vágás - lyukasztás - hajtogatás

Swiss
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók

Stancolás

Mi a stancolás? Először arra készültem, hogy egy nagyon szakszerű és rendkívül tudományos definíciót irjak a stancolásról, de aztán győzött a józan eszem és inkább megpróbálom érthetően leírni a folyamatot.

Emlékszem még, amikor a nagymamám a meggyúrt süteménytésztából mindenféle mókás alakzatot (csillagot, fenyőfát, holdacskát, köröket...) vágott ki egy arra alkalmas szerszám, vagy éppen egy üvegpohár segítségével.
Hát ez a művelet a stancolás.
A tészta szerepét többnyire papír, karton v. valamilyen más íves anyag tölti be, a stancszerszám többnyire fába épített stanclénia, de lehet forgácsolt szerszám vagy stanclemez is. Körök kivágására sajnos egy üvegpohár többnyire nem alkalmas és a folyamat erőszükséglete is olyan nagy, hogy azt pusztán kézi erővel nem lehet biztosítani.
Csupán ennyi a különbség, illetve még annyi, hogy a papírfeldolgozás során a végterméket többnyire nem szokás megenni.

Stancolási módok:

 • Bőrlyukasztó szerű szerszámmal. Végezhetünk stancolást egy a peremén kiélezett csődarab és egy kalapács segítségével is. Ennek egy fokkal elegánsabb módja a bőrlyukasztó, ahol a kivágott forma a szerszám oldalán távozik, illetve a fába épített stancszerszámoknál is alkalmazott kilökőcsapos szerszám, amely egy rugó segítségével löki ki a kivágott darabot.

 • Saroklekerekítés, sarokvágás, regisztervágás, kicsípés. Tulajdonképpen ezek is stancolási műveletek, de a vágás az ív szélén vagy sarkán történik.

 • Lyukperforálás, lyukasztás. Speciális műveletek, melyek tekinthetőek éppen stancolásnak is.

 • Stancolás síkstancológépen. Két sík felület közt egyszere végzik el a stancolást a megmunkálandó ív teljes felületén. Kiváló minőségű stancolás végezhető így de csak igen robusztus, nagyméretű gépek segítségével.

 • Stancolás hengerstanc gépen. A stancszerszám és a megmunkálandó ív két henger közt halad át, melyek az átgördülés során kivágják a kívánt formát. Mivel a stancolás nem a teljes felületen egyszerre történik, a folyamat erőszükséglete kisebb, viszont az ív a stancolás alatt elmozdulhat, megynúlhat.

A stancolás elvi vázlata

 • A felső és az alsó nyomólap a stancgép igen merev sík felületei melyek a stancoláshoz szükséges erőt biztosítják.

 • A szerszámtest többnyire fából (rétegelt lemez) készül és fűrészeléssel vagy lézerrel vágják bele a stancléniák megvezetéséhez szükséges formát. A szerszámtest készülhet plexi-ből, ekkor az átlátszó szerszám a nyomaton a mintához pozícionálható.

 • A stanclénia egy olyan acélszalag, melynek egyik éle edzett és ki van élezve. Ennek ellenére ez a lemezcsík egy egyszerű készi szerkezet vagy hajlítóautómata segítségével a kívánt formára hajlítható. A bevagdosott élű stanclénia (perforáló lénia) perforálásra használható, míg a lekerekített élű biegelő léniával biegelhetünk.

 • A kilökőgumi a kivágott alakzat szerszámba ragadását akadályozza meg. Lehet bármilyen szivacsos anyag, pl. Polyfoam vagy igényesebb esetben habgumi.

 • Biegelő ellenformával a biegelés minősége jobb és így vékonyabb papírok is biegelhetőek. A vastagabb, kompresszibilis kartonok, a hullámpapír akár biegelő ellenforma nélkül is biegelhetőek.

 • A stancolandó ív lehet papír, karton, hullámpapír, bőr vagy egyéb íves anyag.

 • A gyakorlatban az alsó nyomólapot valamilyen acél vagy műanyag vágólappal fedik be és így védik azt a stanclénia élétől.

Ha mindebből még nem derülne ki, hogy mi is az a stancolás, akkor a http://www.youtube.com/watch?v=kUXEosN-CJs címen megtekinthető kis videón láthat engem, amint éppen stancolok.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz